Olavi Vikainen 100 vuotta

Taiteilija Olavi Vikaisen laajaa tuotantoa esittelevä näyttely.

Olavi Vikainen (1915–2005) oli yhdeksänlapsisen vehmaalaisperheen poika, joka aloitti opinnot Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1930-luvulla ja valmistui siltä vuonna 1936. Olavi Vikainen ei ollut perheen ainoa taiteilija, vaan hänen kaksi isoveljeään, Jussi ja Voitto Vikainen olivat myös kiinnostuneet taiteilijan urasta jo nuorella iällä. Jussi Vikainen tunnetaan kuvanveistäjänä ja Voitto Vikainen graafikkona. Olavi Vikaisen taiteenmuodoksi valikoitui sarjakuva, osittain pakonsanelemana, sillä vanhemmat veljet olivat jo omat taidealueensa valinneet.

Olavi Vikaisen sarjakuvatuotantoon (1934–1965) kuuluu monien muiden ohella lasten sarjojen Kili ja Possu, Kurre, Mopsi, Possu Pekoni, Tuku ja Päkä ja Viirin Kukko. Hän erikoistui lastensarjakuvissa seikkaileviin eläinhahmoihin, joita julkaistiin useissa suomen- ja ruotsinkielisissä lehdissä. Sarjakuva-ammattilaisen ura alkoi Sirkka-lehdessä vuonna 1933 Nalle Nöpönenä-sarjalla. Varttuneempien huumoria olivat Herra Kerhonen ja Aatami. Sarjakuvien lisäksi Olavi Vikainen alkoi vuonna 1945 tehdä joulu- ja pääsiäis- sekä harvinaisempia uudenvuodenkortteja. Korttituotanto on hyvin laaja ja käsittää ainakin 400 erilaista korttiaihetta. Olavi itse ei kauheasti arvostanut korttitaidettaan. 1960-luvulla Olavi Vikainen alkoi myös maalata öljyväritauluja. Tämä pysyi hänen harrastuksenaan aina loppuun asti.

Olavi Vikaiselle on myönnetty Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto vuonna 1996. Vuonna 2015 on kulunut 100 vuotta taiteilijan syntymästä.

Näyttely kokoaa yhteen Olavi Vikaisen tuotantoa aina postikorteista öljyväritöihin.

Näyttely on avoinna Vanhalinnan Härkätallissa 6.9.2015-10.1.2016. Tervetuloa!

Olavi Vikainen 100 vuotta | Vanhalinna

Virhe

Sivustolla tapahtui odottamaton virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.