Aallonpituuksia

Aallonpituuksia 4.7-29.9.2019

Heinäkuussa Vanhalinnan Makasiinin yläkertaan avautuu kuva- ja äänitaiteilija Silja Selosen sekä taiteilijakollektiivi Fern Orchestran yhteinen biotaiteen näyttely Aallonpituuksia, jossa pohditaan elollisen olemusta, ilmastonmuutosta ja antroposentristä maailmankuvaa.

Taiteilijoiden sekä Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijoiden yhteistyö on tuottanut teoksia, joissa tieteen ja taiteen polut risteävät oivaltavilla ja epäkonventionaalisillakin tavoilla.

 

Silja Selonen (s. 1965 Paattinen) on Liedossa asuva kuva- ja monitaiteilija. Hän on kiinnostunut astrobiologiasta, fysiikan teorioista sekä metafysiikasta. Teoksissaan hän käsittelee elämän mekanismeja ja lainalaisuuksia, ja pohtii ihmisen asemaa materiaalisessa todellisuudessa.

Fern Orchestra on vuonna 2017 perustettu monitaiteinen ja -tahoinen kollektiivi, joka on tutkinut Plant Series-teoksissaan mm. fotosynteesiä, suljettua biosfääriä ja kasvien aisteja. Orkesterin instrumenttina toimivat kasvit sekä mikro-organismit ja teokset ovat esitystaidetta, nykytanssia, julkaisuja sekä valo- ja äänitaidetta. Vaihtuvalla kokoonpanolla toimiva kollektiivi nostaa teoksillaan keskiöön luonnon, valon ja ihmisen suhteen. Aallonpituuksia -näyttelyn työryhmään kuuluvat valotaiteilija Vespa Laine (s. 1977 Turku), äänitaiteilija Markus Heino (s. 1978 Parainen), Åbo Akademin meribiologi Conny Sjöqvist (s. 1984 Kumlinge), alfatomaatti Solanum lycopersicum (s. 2019 Espoo) sekä kaksi miljoonaa soluviljeltyä Pyrocystis lunula -panssarisiimaleväsolua (s. 2019 Turku).

Selosen teokset koostuvat maalauksista, jotka on maalattu värein ja bakteerein, metallista tehdyistä interaktiivisista installaatioista sekä 3,5 miljardia vuotta vanhasta DNA-sekvenssistä, joka on muunnettu musiikiksi. Selosen lyyriset teokset tuntuvat punovan runoelmaa elämän hauraudesta ja väkevyydestä. Ihminen on vai osa tätä ihmeellistä kudelmaa, laulua, jonka sävelet soivat kaikessa elollisessa.

Fern Orchestran kahden installaation kautta etsitään vaihtoehtoisia tapoja ymmärtää erilaisia eliöitä. Teokset kyseenalaistavat ihmisen älyllisiltä kyvyiltään ylivertaisena olentona ja esittävät kysymyksiä alaviistoon katsottujen elämänmuotojen ominaisuuksista. Miksi panssarisiimalevä hehkuu? Voiko tomaatti oppia? Kollektiivin teokset eivät pyri tarjoamaan tieteelle suoria vastauksia, vaan haastavat ajattelemaan toisin, uudella tavalla.

Näyttelytilassa annetaan puheenvuoro myös tieteelle. Teosten yhteydessä Åbo Akademin postdoc-tutkija Conny Sjöqvist kertoo tutkimuksesta ympäristö- ja meribiologian laitoksella ja Turun yliopiston Biokemian laitoksen apulaisprofessori Paula Mulo fotosynteesitutkimuksesta. Dialogi tieteen ja taiteen välillä käydään valon, värin ja äänen aallonpituuksilla.

Aallonpituuksia | Vanhalinna

Virhe

Sivustolla tapahtui odottamaton virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.